• Početna stranica
  • Pravne napomene i uvjeti korištenja
  • Mapa weba
  • Kontakti
  • English
 
Traµilica:
traži
Newsletter
Pišite nam
Žurno obavješćivanje
bullet Novosti
bullet O Agenciji
bullet Cjenik usluga Agencije
bullet Javna nabava
bullet SEP
bullet Međunarodna suradnja
bullet Predavanja i radionice
bullet Korisni linkovi
bullet Zakoni i pravilnici
bullet Publikacije i izvješća
bullet Obrasci
bullet Suglasnosti
bullet Posao i karijera
bullet MRP i DCP postupci
bullet Kontakti
Sažetak i uputa o lijeku
Zadnje objavljeno
Lijekovi siročad
Politika kakvoće
Pravila vladanja
Zahtjev za pristup informacijama
Zadovoljstvo korisnika
Pritužba na rad ALMP
RSS - Really Simple Syndication
Lijekovi
Tražilica CP lijekovi Ukinuta odobrenja za lijekove Antidoping - HZTA

Lijek prema čl. 3 Zakona o lijekovima, (Narodne novine, br. 76/13., 90/14.) jest svaka tvar ili kombinacija tvari prikazana sa svojstvima liječenja ili sprječavanja bolesti kod ljudi ili svaka tvar ili kombinacija tvari koja se može upotrijebiti ili primijeniti na ljudima u svrhu obnavljanja, ispravljanja ili prilagodbe fizioloških funkcija farmakološkim, imunološkim ili metaboličkim djelovanjem ili za postavljanje medicinske dijagnoze.

Tvar iz ovoga članka može biti:

  • ljudskoga podrijetla, npr. ljudska krv i proizvodi iz ljudske krvi,
  • životinjskog podrijetla, npr. mikroorganizmi, životinje, dijelovi organa, izlučine životinja, toksini, ekstrakti, proizvodi iz krvi,
  • biljnog podrijetla, npr. mikroorganizmi, biljke, dijelovi biljaka, izlučine biljaka, biljni ekstrakti,
  • kemijskog podrijetla, npr. kemijski elementi, kemijske tvari prirodnog podrijetla i kemijski proizvodi dobiveni sintezom,

U Republici Hrvatskoj u prometu mogu biti samo oni lijekovi koji imaju odobrenje za stavljanje u promet koje daje Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ili Europska komisija.

Baza lijekova sadrži podatke o svim lijekovima koji imaju odobrenje za stavljanje u promet koje je dao HALMED kao i informacije o lijekovima za koje je odobrenje dala Europska komisija temeljem stručne ocjene Europske agencije za lijekove (EMA). Riječ je o lijekovima odobrenima centraliziranim postupkom za davanje odobrenja za stavljanje u promet lijeka za sve zemlje članice Europske unije. Više informacija o centralizirano odobrenim lijekovima dostupno je na internetskim stranicama EMA-e, u dijelu Find medicine/Human medicines, odnosno ovdje.

U bazi su, za sve lijekove, dostupni sažetak opisa svojstava lijeka (SPC) i uputa o lijeku (PIL).

Za svaki centralizirano odobreni lijek navedeni dokumenti nalaze se na kartici "Product information".

Bazu lijekova moguće je pretraživati prema jednom ili više kriterija prikazanih u Tražilici. Ako vaš uvjet pretrage nije određeni lijek, nego želite dobiti podatke o više lijekova jednakog ili sličnog naziva, jednake djelatne tvari, ATK skupine ili jednakog nositelja odobrenja i sl. preporuka je da se kao kriteriji pretraživanja koriste Naziv lijeka, Djelatna tvar ili ATK, jer će pretraživanjem biti obuhvaćeni i centralizirano odobreni lijekovi.

Podaci o lijekovima u bazi su na hrvatskom jeziku.

Datum rješenja  .  .  .
Rok rješenja
 .  .  .
Datum ukidanja rješenja  .  .  .
Lijek je stavljen u promet u RH
poništi

Podatke o novoodobrenim lijekovima objavljujemo jednom mjesečno u dijelu Novosti.

Za sve dodatne upite slobodno nam se obratite putem poveznice Pišite nam.

Popisi Rješenja o ukidanju odobrenja za stavljanje lijeka u promet

Sukladno članku 58. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14.) HALMED objavljuje na svojim internetskim stranicama popise rješenja o ukidanju odobrenja za stavljanje lijeka u promet. Popisi obuhvaćaju podatke o lijekovima za koje su odobrenja za stavljanje u promet ukinuta u razdoblju od 2009. godine te su dostupni u tablicama koji se nalaze pod poveznicom u nastavku teksta. Za tekuću godinu podaci će se ažurirati jednom mjesečno. Trenutno u bazi lijekova nije moguće dobiti podatke o lijekovima kojima su odobrenja ukinuta prije 2013. godine.

Antidoping

Popise lijekova odobrenih u Republici Hrvatskoj koji sadrže neku od tvari zabranjenih Popisom zabranjenih sredstava WADA-e (World Anti-Doping Agency - Svjetska antidoping agencija) objavljuje na svojim internetskim stranicama Hrvatski zavod za toksikologiju i antidopig (HZTA). Stranici HZTA na kojoj su navedeni popisi dostupni možete pristupiti klikom na poveznicu Antidoping-HZTA.