• Početna stranica
  • Pravne napomene i uvjeti korištenja
  • Mapa weba
  • Kontakti
  • English
 
Traµilica:
traži
Newsletter
Pišite nam
Žurno obavješćivanje
bullet Novosti
bullet Arhiv 2014.
bullet Arhiv 2013.
bullet Arhiv 2012.
bullet Arhiv 2011.
bullet Arhiv 2010.
bullet Arhiv 2009.
bullet Arhiv 2008.
bullet Arhiv 2007.
bullet Arhiv 2006.
bullet Arhiv 2005.
bullet O Agenciji
bullet Cjenik usluga Agencije
bullet Javna nabava
bullet SEP
bullet Međunarodna suradnja
bullet Predavanja i radionice
bullet Korisni linkovi
bullet Zakoni i pravilnici
bullet Publikacije i izvješća
bullet Obrasci
bullet Suglasnosti
bullet Posao i karijera
bullet MRP i DCP postupci
bullet Kontakti
Sažetak i uputa o lijeku
Zadnje objavljeno
Lijekovi siročad
Politika kakvoće
Pravila vladanja
Zahtjev za pristup informacijama
Zadovoljstvo korisnika
Pritužba na rad ALMP
RSS - Really Simple Syndication
Novosti

Antidepresivi
19.12.2005.

SSRI i SNRI:

Europska agencija za lijekove (EMEA) je u travnju 2005. dovršila reviziju sigurnosti primjene lijekova iz dvije skupine antidepresiva.

Revizijom su bili obuhvaćeni sljedeći lijekovi iz skupine selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) i selektivnih inhibitora ponovne pohrane serotonina i noradrenalina (SNRI): atomoksetin, citalopram, escitalopram, fluoksetin, fluvoksamin, mianserin, milnacipram, mitrazapin, paroksetin, reboksetin, sertalin i venlafaksin.

Suicidalno (pokušaj samoubojstva i suicidalne misli) i neprijateljsko ponašanje (hostilnost) (izražena agresivnost, protivljenje i bijes) je češće uočeno u kliničkim ispitivanjima u djece koji su dobivala SSRI ili SNRI u usporedbi s djecom koja su dobivala placebo.

Većina lijekova iz ovih skupina je u Europskoj uniji odobrena za liječenje depresije i anksioznosti u odraslih, dok ih je samo nekoliko odobreno za liječenje navedenih bolesti u djece.

Zaključak EMEA-e jest da se ti lijekovi ne bi smjeli primjenjivati u djece i adolescenata, osim u odobrenim indikacijama za navedene dobne skupine.

Međutim, ponekad se liječnik na temelju individualnih kliničkih potreba bolesnika mora odlučiti na propisivanje lijekova iz ovih skupina za liječenje depresije i anksioznosti u djece i adolescenata. U tom slučaju, liječnik je obvezan pratiti pojavu gore navedenih simptoma, posebno u početku terapije.

Preporučeno je da se u sažetku opisa svojstava lijeka i upute o lijeku vidljivo istakne upozorenje o mogućem povećanom riziku pojave suicidalnog ponašanja u djece i adolescenata koji su na terapiji lijekovima iz ovih skupina.

Također se upozorava da se liječenje ne smije naglo prekinuti (posebno ne bez savjetovanja s liječnikom!) zbog mogućeg razvoja simptoma sustezanja, te da je terapiju potrebno postepeno ukidati tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci smanjivanjem doze.

Triciklički antidepresivi:

Po preporuci EMEA-e upozorenje o mogućem povećanom suicidalnom ponašanju djece i adolescenata također treba dodati i klasičnim tricikličkim antidepresivima.

Odsjek za farmakovigilanciju Službe za postregistracijske djelatnosti u Medicinskom odjelu Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske je nositeljima odobrenja u Republici Hrvatskoj za lijekove iz predmetnih skupina uputio zahtjeve za usklađivanje sažetaka opisa svojstava lijeka i uputa o lijeku sa preporukama Europske agencije.

www.emea.eu.int/pdfs/human/press/pr/12891805en.pdf

Ostale novosti

Neselektivni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR)
19.12.2005.

Reviziji sigurnosti primjene neselektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAR), prethodila su EMEA-ina nova saznanja o škodljivosti selektivnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (COX-2 inhibitora).

[opširnije]

Selektivni nesteroidni protuupalni lijekovi-inhibitori ciklooksigenaze 2 (COX-2 inhibitori)
19.12.2005.

U rujnu 2004. rofekoksib (Vioxx) je povučen iz prometa u Europskoj uniji zbog povećanog rizika kardiovaskularnih događaja (infarkt miokarda i inzult).

[opširnije]

Novoodobreni lijekovi
14.12.2005.

Ovdje možete pronaći popis novoodobrenih lijekova od 01. studenog 2005. do 31. studenog 2005. godine.

[opširnije]

Novoodobreni lijekovi
24.11.2005.

Ovdje možete pronaći popis novoodobrenih lijekova od 01. listopada 2005. do 31. listopada 2005. godine.

[opširnije]

Novi pravilnici objavljeni u Narodnim novinama
25.10.2005.

[opširnije]

«  1  2  3  4  »