Novosti i edukacije

Obavijest o otopini za meke kontaktne leće

18.04.2006.

Tvrtka Optinova d.o.o, nositelj upisa u očevidnik medicinskih proizvoda Agencije, obavijestila je 18. travnja 2006. godine Agenciju za lijekove i medicinske proizvode RH o akcijama poduzetim glede otopine za meke leće proizvođača Bausch & Lomb, čija je isporuka u SAD obustavljena.

Naime, uočena je moguća je povezanost otopine za leće koji se proizvode u Greenville, Južnoj Karolini s pojavom gljivičnog keratitisa kod korisnika leća koje su bile u kontaktu s tekućinom.

Isti proizvod namijenjen Europskom tržištu, pa tako i Hrvatskoj nije proizveden u SAD već na proizvodnom mjestu u Milanu, Italija. Niti u Hrvatskoj niti u Europi nije bilo niti jedne prijave infekcije povezane s upotrebom ovog proizvoda.

U svrhu zaštite građana RH, Agencija za lijekove i medicinske proizvode pomno prati sve rezultate ispitivanja koji će omogućiti bolje razumijevanje pojave ove očne infekcije.

Ujedno bi željeli podsjetiti sve korisnike kontaktnih leća da se u svrhu izbjegavanja svakog rizika kontaminacije pridržavaju sljedećih uputa:

  • prije svake primjene leća treba sustavno oprati ruke vodom i sapunom;
  • pridržavati se svega što je navedeno u Uputi za korištenje;
  • isprati leće u otopini za leće i to sukladno načinu propisanom od proizvođača i uz izbjegavanje bilo kakvog kontakta s tekućom vodom;
  • čuvati leće u kutijici za leće koja se čisti i mijenja svaka tri mjeseca.

U slučaju svake neuobičajene pojave (crvenilo oka, suzenje, bol ili zamagljen vid) korisnik bi trebao odmah prekinuti uporabu takvih leća i odmah konzultirati liječnika, oftalmologa.

Važno je naglasiti da svaka infekcija povezana s bilo kojom otopinom za održavanje leća predstavlja nuspojavu koju su svi zdravstveni radnici obvezni prijaviti sukladno Zakonu o lijekovima i medicinskim proizvodima (NN 121/03 i NN 177/04) i Pravilniku o praćenju nuspojava nad lijekovima i medicinskim proizvodima (NN 29/05).

Povratak