Novosti i edukacije

Povlačenje otopine za meke kontaktne leće-"RENU with MoistureLoc Multi-Purpose Solution"

15.05.2006.

Proizvođač otopine za meke kontaktne leće - "ReNu with Moisture Lock", Bausch & Lomb povukao je sa svjetskog tržišta navedenu otopinu 15. svibnja 2006. godine o čemu je obavijestio i Agenciju za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske.

Navedena otopina (obavijest Agencije od 18. 04. 2006) iz sigurnosnih razloga prošli mjesec povučena je iz prometa u SAD jer je uočena moguća povezanost otopine za leće koje se proizvode u Greenville, Južnoj Karolini s pojavom gljivičnog keratitisa kod korisnika leća koje su bile u kontaktu s tekućinom. Otopina nije povučena iz prometa u Hrvatskoj i u Europi jer nije bilo niti jedne prijave infekcije koja bi mogla biti povezana s upotrebom ovog proizvoda. Isti proizvod namijenjen Europskom tržištu, pa tako i Hrvatskoj nije proizveden u SAD već na proizvodnom mjestu u Milanu, Italija.

Prema obavijesti proizvođača od 15. svibnja 2006. godine rezultati brojnih ispitivanja pokazali su da je proizvod odgovarajuće kakvoće. Međutim, zaključeno je da neki od sastojaka otopine najvjerojatnije povećavaju rizik od infekcije u veoma neobičnim uvjetima. Iz sigurnosnih razloga i u cilju zaštite pacijenata otopina je povučena iz prometa u svim zemljama.

Povratak