Novosti i edukacije

HALMED sudjelovao u operaciji "Pangea VII" protiv prodaje krivotvorenih lijekova

01.10.2014.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) sudjelovala je u međunarodnoj operaciji "Pangea VII", koju predvodi i koordinira Interpol, a provode policija, carina, nacionalne agencije i druga regulatorna tijela nadležna za lijekove diljem svijeta s ciljem borbe protiv prodaje krivotvorenih lijekova. Prema završnom izvješću objavljenom u rujnu, u akciji provedenoj od 13. do 20. svibnja 2014. godine u 113 zemalja, otkriven je i prekinut rad 11863 internetskih stranica povezanih s prodajom lažnih i krivotvorenih farmaceutskih proizvoda i lijekova, uhićene su 434 osobe uključene u navedene ilegalne aktivnosti te je zaplijenjeno približno 9,6 milijuna potencijalno opasnih lijekova u vrijednosti od oko 196 milijuna kuna.

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da je oko 50% lijekova koji se prodaju putem internetskih stranica krivotvoreno. Cilj je operacije "Pangea VII" podizanje javne svijesti o opasnostima online trgovine lijekovima te razbijanje lanaca ilegalne internetske prodaje lijekova.

U Hrvatskoj do sada nije zabilježena pojava krivotvorenih lijekova u ovlaštenim lancima opskrbe, odnosno u legalnoj distribucijskoj mreži. HALMED i ovom prilikom podsjeća hrvatske građane da lijekove, prvenstveno iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima.

Povratak