Novosti i edukacije

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače 2017. godine

03.02.2017.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače, sa svrhom osvješćivanja javnosti i poticanja prevencije te pravovremenog otkrivanja i liječenja raka.

Pojmom raka (karcinoma, zloćudnog tumora) označava se velika skupina malignih bolesti - njih više od stotinu - koje mogu zahvatiti bilo koji dio tijela. Ove bolesti obilježava brzo stvaranje abnormalnih stanica, koje rastu bez ikakvih ograničenja i šire se tijelom te zahvaćaju druge organe kao metastaze, te su ujedno i glavni uzrok fatalnog ishoda bolesti.

Rak je jedan od vodećih svjetskih uzroka morbiditeta i mortaliteta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u 2012. godini bilo je približno 14 milijuna novih slučajeva obolijevanja od raka te 8,2 milijuna fatalnih slučajeva. Također, SZO predviđa kako će se tijekom iduća dva desetljeća broj novih slučajeva bolesti povećati za približno 70 %.

Otprilike trećina fatalnih slučajeva uzrokovanih rakom povezana je s pet vodećih rizika koji se odnose na loše životne i prehrambene navike: visok indeks tjelesne mase (BMI), nizak unos voća i povrća, nisku razinu tjelesne aktivnosti, pušenje te konzumiranje alkohola. Pritom pušenje predstavlja najvažniji faktor rizika nastanka raka, koji na globalnoj razini uzrokuje približno 20 % od ukupnog broja fatalnih slučajeva raka te približno 70 % fatalnih slučajeva raka pluća. Također, rizik obolijevanja od raka jetre znatno povećava infekcija virusima hepatitisa B i hepatitisa C, a rizik obolijevanja od raka grlića maternice infekcija humanim papiloma virusom (HPV).

Više od 30 % fatalnih slučajeva raka moguće je spriječiti usvajanjem zdravog stila života, izbjegavanjem faktora rizika i drugim oblicima prevencije. Između ostaloga, to uključuje prestanak pušenja i izbjegavanje konzumacije alkohola, zdrave prehrambene navike i redovitu tjelesnu aktivnost, izbjegavanje pretjeranog izlaganja sunčevom zračenju te izbjegavanje infekcije virusom hepatitisa B i HPV-om odgovornim spolnim ponašanjem. Također, infekcija hepatitisom B i visokoonkogenim tipovima HPV-a može se uspješno spriječiti cijepljenjem.

Osvješćivanju javnosti o načinima prevencije raka uvelike pridonosi obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka, čiji je inicijator Međunarodna unija za borbu protiv raka (UICC) te se u razdoblju od 2016. do 2018. godine obilježava pod krilaticom "Mi možemo. Ja mogu.”, uz poruku da svi možemo pridonijeti smanjivanju opterećenja koje rak predstavlja za društvo. U okviru obilježavanja ovog međunarodnog zdravstvenog dana u Hrvatskoj, nacionalna javnozdravstvena kampanja koju ovim povodom provodi Udruga žena oboljelih od raka SVE za NJU u partnerstvu s Koalicijom udruga u zdravstvu (KUZ) predstavljena je 3. veljače u Hrvatskom saboru. Također, Svjetski dan borbe protiv raka obilježit će se i događanjem koje će se u subotu, 4. veljače, s početkom u 10 sati održati na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u organizaciji Udruge Pogled iz novog kuta (P.I.N.K. - life).

Na vrh stranicePovratak